Home Gelukkig leven Burn-out of gestrest? Maak het niet nog erger.

Burn-out of gestrest? Maak het niet nog erger.

Als moeder kun je veel last hebben van stress. Kinderen, werk, verplichtingen.. Misschien heb je zelfs wel een burn-out. Grote kans dat je het zelf zwaarder maakt dan nodig.

Kritische moeder met een burn-out

burn-out moederVeel vrouwen zijn kritisch tegenover zichzelf. Moeders zeker. Je wilt het graag goed doen en als het dan niet lukt, dan frustreert dat.

‘Wat ben jij sneu’

En dan komen ze tevoorschijn: die gemene dingen die je tegen jezelf zegt. ‘Kom gewoon van die bank af, joh. Zit niet zo te zeuren en ga wat doen.’ Of: ‘Wat ben jij sneu zeg, dat je geen zin hebt om wat leuks te doen met je eigen kinderen.’

Vechten tegen jezelf

Misschien hoor je die opmerkingen heel duidelijk. Het kan ook zijn dat het veel subtieler is; het is dan meer een gevoel dat je over jezelf hebt dan iets wat je echt tegen jezelf zegt. Welke vorm die ‘stemmetjes’ bij jou ook aannemen, het zorgt ervoor dat je een extra gevecht moet leveren. Je vecht namelijk niet meer alleen tegen die stressgevoelens, maar ook tegen jezelf. En dat werkt niet.

Mildere blik

Misschien kun je proberen door de ogen van iemand anders naar jezelf te kijken? Die blik is vaak een stuk milder en geeft meer steun. Wat zou zou bijvoorbeeld een goede vriendin tegen je zeggen? Probeer naar die ‘stem’ te luisteren, in plaats van naar je eigen woede en kritiek.

Dat geeft ook meteen meer lucht in het zoeken naar mogelijkheden en oplossingen. Ga maar na: als jíj iemand wilt helpen of aanmoedigen, dan doe je dat niet door die persoon tot de grond toe af te branden. Erken dat je gevoelens van stress, futloosheid er zijn en wees lief voor jezelf. Dan kun je daarna kijken wat je eraan wilt gaan doen.

Ben jij vaak moe, gefrustreerd en heb je het gevoel dat je geleefd wordt door je kids? Doe mee aan Boost Your Balance. Lees verder

LAAT EEN REACTIE ACHTER