Home Blogs Ik heb het helemaal gehad met die zak.

Ik heb het helemaal gehad met die zak.

plastic verpakkingen koffiebekerBLOG | Verbouwereerd gooi ik de bananen in mijn winkelmandje. Elke keer vraag ik me weer af: waarom neem ik mijn eigen katoenen boodschappentas mee, om daar vervolgens een in plastic verpakte tros in te gooien?

Ik bedoel, dat is toch de kracht van bananen? Dat zo’n tros gewoon vanzelf bij elkaar blijft?

Kijk, ik ben een groot voorstander van het plastic-tasjes-ontmoedigingsbeleid. Prima dat je daar nu voor moet betalen. Niet dat nu ineens alle milieuproblemen opgelost zijn, maar je moet toch ergens beginnen. Bovendien wil ik natuurlijk graag dat mijn dochters over twintig jaar ook nog lekker in zee kunnen zwemmen zonder bij elke armslag een stuk afval te raken.

Wat ik alleen niet begrijp, is al die onnodige verpakkingen die je verplicht moet kopen.

Want niet alleen die tros bananen wordt onnodig verpakt; heel veel producten zitten in een plastic zak, -folie of -doos. Van sommige verpakkingen zie ik de logica wel in, omdat het voor de houdbaarheid gewoon beter is: niemand wordt vrolijk van een taaie pennywafel. Maar een komkommer? Waarom moet daar zo’n cellofaantje omheen? En waarom moet een avocado in plastic?

Ik heb het helemaal gehad met die zak.

Ja…, ik snap heus wel dat het handig is voor de supermarkten om onderscheid te maken tussen biologisch en niet-biologisch. En dat de druiven zo lekker netjes op hun plek blijven in die bakjes.

Maar kom op. Dat moet toch beter kunnen?

Ik ben graag bereid om bijvoorbeeld hagelslag, muesli of rijst mee te nemen in mijn eigen herbruikbare verpakkingen. Dan ben je ook meteen af van die lelijke kartonnen dozen in je keukenkast.

plastic verpakkingen en dispensersNu ik er zo over nadenk: ik zou best een paar van die dispensers in de keuken willen hebben.

Ziet er mooi uit en je kunt in een oogopslag zien of er nog genoeg is. Gelukkig ben ik niet de enige die zich verbaast over de grote hoeveelheid plastic verpakkingen in de winkel.

Femke de Jager, moeder van 2 en eigenaar van Zensible.nl, trekt ook haar wenkbrauwen op. Ze probeert haar afvalproductie te verminderen, maar merkt dat de supermarkt dit lastig maakt. “Als ik in de supermarkt mijn boodschappen wil kopen, dan is zo’n beetje alles verpakt in verpakkingsmaterialen, die natuurlijk bijna één op één in afval veranderen op het moment dat ik het product wat er in zit gebruikt hebt”, schrijft ze.

Femke laat het er niet bij zitten en is een petitie gestart. Zo hoopt ze supermarkten en hun toeleveranciers zover te krijgen dat zij voor andere verpakkingsmaterialen kiezen. Ik heb ‘m al getekend.

“Ik hoop dat supermarkten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en gaan nadenken over oplossingen om het plastic probleem te verminderen”, zegt Femke. “Maar als consumenten zelf hebben we natuurlijk ook een verantwoordelijkheid. Als we een onverpakte komkommer vervolgens zelf in een plastic zakje stoppen, gaat de winst van het niet-verpakken natuurlijk verloren. Ik heb ondertussen altijd een voorraadje katoenen tasjes bij mij om onverpakte groenten en fruit in te bewaren.”

Desondanks lijkt het erop dat we voorlopig nog wel even met die plastic overload zittenTot er een oplossing is gevonden moeten we dus maar het beste van maken. Zoals deze helikopter.

plastic verpakkingen

Plastic verpakkingen: wat vind jij?

Hoe denk jij over de verpakkingen in de supermarkt? Zou jij niet alleen je eigen boodschappentas willen meenemen, maar ook je eigen doosjes, zakken en bakjes? Laat hieronder weten wat je hiervan vindt!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER