Home Moeder zijn Doe jij deze energieverslindende dingen?

Doe jij deze energieverslindende dingen?

Ben jij als moeder vaak moe en gestrest? Heb je te weinig energie ’s avonds wat leuks te gaan doen? Dan maak jij je waarschijnlijk schuldig aan deze energieverslindende gewoontes.

Je doet te veel verschillende dingen tegelijkertijd

Het lijkt heel handig: terwijl je in een pannetje staat te roeren even je e-mail checken. Of een luier verschonen en ondertussen met je moeder bellen. In werkelijkheid is het helemaal niet zo slim.

Het geeft ontzettend veel onrust, omdat je je nergens echt op kunt richten. Resultaat: stress.

Probeer maar eens een zakelijk telefoongesprek te voeren en tegelijkertijd een romper dicht te maken. Het maakt je gestrest, je bent afgeleid en sneller geïrriteerd. Dat merk je niet alleen zelf, maar ook je gesprekspartner en je kind hebben dat in de gaten. Die zitten opgescheept met gebrekkige communicatie en een romper met scheve drukknoopjes.

Je hangt voortdurend de redder uit

Ben jij zo’n moeder die op school altijd paraat staat om luizenhoofdjes te controleren en knutselprojecten te coördineren? Ze zijn vast hartstikke blij met je en waarschijnlijk krijg je ook vaak complimenten en bedankjes.

Maar echt: je hoeft niet altijd de redder uit te hangen. Het is prima om te kiezen voor een rustige ochtend op de bank en het maandelijkse bezoek aan de bieb aan een andere ouder over te laten. En het is ook niet erg om je kind uit te leggen dat er deze week geen vriendjes kunnen komen spelen. Zorg dat je zelf ook genoeg rust krijgt.

Je doet alles zelf

Knap hoor, dat je ’s ochtends de kids wegbrengt, naar je werk gaat, de kinderen ophaalt, ze naar zwem- en balletles brengt, weer ophaalt, en daarna (met een tussenstop bij Albert Heijn) een heerlijke maaltijd op tafel zet. Maar blij wordt je er waarschijnlijk niet van. Onderzoek welke taken je kunt delegeren.

Je stelt je op als een slachtoffer

Baal je van je werk, je overvolle schema of je sociale verplichtingen? Praat jezelf dan niet aan dat het is zoals het is, maar doe er wat aan. En ja, klagen is veel makkelijker dan het probleem oplossen. Maar niemand wordt blij van een moeder die alsmaar zeurt en mekkert over haar situatie. Zet je schouders eronder en doe er wat aan.

Verder nog dit

Moeheid en stress zijn altijd een signaal dat er iets moet veranderen. Zeker ook omdat ze elkaar versterken: als je moe bent, ben je vatbaarder voor stress en andersom. Dus vraag je af: wat moet er voor jou als eerste veranderen? Welke aanpassing heeft de meeste positieve invloed?

Moet je iets doen aan de energieverslinders hierboven? Is het je werk, sport je te weinig, heb je genoeg uitdaging in je leven? Eet je gezond? Of heb je misschien iets onder de leden? Zoek het uit en kom in actie.