Home Gelukkig leven Op wereldreis met kinderen: ‘Je moet gewoon niet te moeilijk doen’

Op wereldreis met kinderen: ‘Je moet gewoon niet te moeilijk doen’

Reizen met kinderen lastig? Welnee. Martine Wooning (34) gaat op wereldreis met haar man Bram en hun twee dochters (3 en 1). ‘Die vlucht stelt echt niet zo veel voor.’

reizen met kinderen
Martine en Bram maken zich geen zorgen over de lange vliegreis met hun dochters Vesper (links) en Marley.

De ochtendzon schijnt in de achtertuin. Op het gras ligt wat speelgoed en er staat een glijbaan. Martine ziet er ontspannen uit; ze schuift haar stoel naar de tuintafel en schenkt twee glazen water in. Niks verraadt nog dat deze moeder Den Haag binnenkort verlaat om voor onbepaalde tijd de wereld rond te reizen.

Elf uur vliegen met twee peuters

Toch is het zo, want 20 september vliegt Martine met haar gezin naar Sri Lanka. Enkele reis. Wat er gaat gebeuren of wat ze precies gaan doen, weten ze niet. Alleen dat het een lange reis wordt waarin alle opties nog open liggen. Martine en Bram vinden het heerlijk. En die vlucht van 11 uur? Ach, die gaat vanzelf weer voorbij.

Martine: “Ouders doen veel te moeilijk over reizen met kinderen. Als je het allemaal goed voorbereidt, stelt het echt niet zo veel voor.” De Haagse weet waarover ze het heeft, want ze vliegt al haar hele leven de wereld rond. Als kind ging ze met haar ouders naar Afrika en later koos ze zelf zo vaak mogelijk voor een exotische vakantiebestemming. Ook werkte Martine jarenlang als stewardess bij KLM.

Ontspannen blijven

Hoewel reizen met peuters voor veel ouders een schrikbeeld is, ligt Martine er niet van wakker. Ouders moeten vooral ontspannen blijven en niet al te hogen eisen stellen aan zichzelf en hun kinderen. Zeker niet tijdens de reis. Martine: “Denk niet dat je voorrang krijgt als je het vliegtuig instapt, alleen omdat je toevallig kinderen bij je hebt. Zo werkt

martine wooning reizen met kinderen

het niet. Je moet gewoon wachten en accepteren dat het zo is.”

Om de tijd gemakkelijker door te komen, is het slim om een flinke voorraad eten mee te nemen voor onderweg. “De kans is groot dat je kinderen in het vliegtuig anders iets voorgeschoteld krijgen dat ze niet lekker vinden”, weet Martine. “Ik zorg er dus altijd voor dat ik voor iedereen wat lekkers bij me heb. Dat scheelt een hoop gezeur.”

Geen slaappillen

Ook het tijdstip waarop je reist is cruciaal. “We proberen zo vaak mogelijk voor een nachtvlucht te kiezen. Dan zijn de kinderen lekker moe en kunnen ze onderweg gewoon slapen. Zo verstoor je hun natuurlijke ritme niet en merken ze minder van de reis.” Aan slaappilletjes doen Martine en Bram niet. “Dat is niet nodig. Wel mogen de kinderen de hele reis hun speen bij zich houden. Normaal gesproken is die echt alleen voor in bed, maar dan doen we daar niet moeilijk over.”

Natuurlijk weet Martine dat er tijdens een lange reis ook vervelende momenten zijn. Zo herinnert ze zich van een eerdere vliegvakantie dat een medereiziger geïrriteerd raakte, omdat peuter Marley naast haar zat te spelen. “Daar moet je je echt niks van aantrekken. Je doet gewoon je best en meer kun je toch niet doen. Ook als je kind huilt tijdens de vlucht: dat is dan maar zo.”

Kinderen kijken anders naar de wereld

Martine en Bram kijken enorm uit naar het avontuur dat ze met hun kinderen tegemoet gaan. Want dat het een avontuur wordt, dat is zeker. Martine: “Kinderen laten je op een heel andere manier naar de wereld kijken. Ze wijzen je op dingen die je misschien zelf niet waren opgevallen. Dat is zo mooi.”

Een ander voordeel van reizen met kinderen is de aanspraak die je hebt. “Mensen willen vaak even een praatje maken. Dat kan heel leuk zijn.” Toch is dat soms ook iets om in de gaten te houden. “In Azie heerst veel meer een community-gevoel. Dat is heel tof, maar het kan ook schrikken zijn als iemand die je niet kent spontaan een blokje omgaat met je kind. Heel onschuldig, maar dan moet je toch even opletten.”

Je kids hebben alleen jou nodig

Toch vindt Martine dat ouders zich niet te veel zorgen moeten maken als ze op reis gaan met hun gezin. “Wees niet bang voor waar je naartoe gaat, alleen omdat jij die plek nog nooit gezien hebt. Zorg ervoor dat je gewoon relaxt blijft, zodat jij je kinderen stabiliteit kunt geven. Dat is het belangrijkste.”


Vliegreis met kinderen: Martines tips

  • Neem niet te veel bagage mee. Drie setjes kleding per persoon is genoeg.
  • Hou je verwachtingen laag en wees niet te kritisch
  • Zorg voor genoeg eten en drinken voor onderweg
  • Neem altijd een iPad mee voor in het vliegtuig
  • Probeer ’s nachts te vliegen als je een lange reis moet maken
  • Accepteer dat er soms onverwachte dingen gebeuren

Je kunt de reisavonturen van Martine, Bram en hun kids volgen op YouTube en op Instagram. Je vindt ze onder de naam ‘Wij reizen de wereld rond’.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER