Home Moeder zijn Schreeuwen tegen je kind: wat zijn de gevolgen?

Schreeuwen tegen je kind: wat zijn de gevolgen?

schreeuwen tegen je kind tipsJe had je zó voorgenomen om het niet te doen: schreeuwen tegen je kind. Maar de dag is nog maar net begonnen of je stemgeluid neemt al weer toe. Dit zijn de gevolgen van je geschreeuw.

Heleen Boender van HappyMoeders.nl sprak erover met opvoedingsdeskundige Anneke Lugthart. “Schreeuwen is een vorm van onmacht”, zegt Anneke. “Je wilt dat je kind naar je luistert en hebt het gevoel dat dat alleen lukt als je je stem verheft. Het is belangrijk dat ouders zich realiseren dat schreeuwen niet de manier is om met hun kind te praten. Er zijn betere manieren om je kind te laten luisteren.”

Er zitten allerlei nadelen aan het toeschreeuwen van je kind. Niet alleen op de korte termijn, maar vooral op de lange duur.

Je maakt je kind bang

Schreeuwen kan heel bedreigend voelen voor een kind. Angst is geen goede basis voor de relatie tussen jou en je kind.

Er ontstaat een machtsstrijd

Misschien denk je nu je kind klein is dat jij de macht hebt. Dat is niet alleen een vervelende manier om met elkaar om te gaan, maar ook een kansloze strijd. “Uiteindelijk zul je die strijd altijd verliezen”, zegt Anneke. “Misschien voelt het alsof je ‘gewonnen’ hebt als je peuter doet wat je zegt, maar op de lange termijn werkt het niet. Er komt een dag dat je kind je gewoon uitlacht als jij weer eens staat te gillen.”

Je kind gaat je nadoen

Kinderen van schreeuwende ouders gaan later vaak zelf ook schreeuwen. Tegen vriendjes, maar ook later in de relatie met hun partner en tegen hun eigen kinderen. Als je vaak je stem verheft, ben je dus geen goed voorbeeld voor je kind.

Schreeuwen vermindert het zelfvertrouwen van je kind

Een moeder die haar geduld verliest, is niet echt het toonbeeld van liefde en affectie. Als jouw kind daar vaak mee geconfronteerd wordt, schaadt dit zijn of haar zelfbeeld. Als je ook nog scheldt of je kind beledigt of kleineert (‘wat ben jij een sukkel!’), dan begeef je je echt op glad ijs. Zulk gedrag kan worden aangemerkt als emotionele mishandeling.

Stelen, liegen, spijbelen

Volgens sommige pedagogen veroorzaken schreeuwende ouders gedragsproblemen bij hun kids. Zeker als het vaak gebeurt, is de kans groter dat een kind later problematisch gedrag gaat vertonen zoals stelen, liegen en spijbelen. Uit onderzoek blijkt dat dit veel minder voorkomt bij kinderen die op een kalme, beheerste manier worden toegesproken.

Het verpest de sfeer in huis

Een gezin waar iedereen elkaar afsnauwt, is niet echt gezellig. Je wilt een plek waar je kinderen zich prettig en veilig voelen en dat lukt beter als je op een rustige manier communiceert met je kind.

Het maakt je gestrest

Schreeuwen tegen je kind tipsStress zorgt ervoor dat je sneller schreeuwt en jouw geschreeuw maakt jou (en je kids) weer extra gestrest. Als jij staat te schreeuwen tegen je kind, maakt je lichaam extra adrenaline aan en ga je je alleen maar opgefokter voelen. Hallo, vicieuze cirkel! Daar wordt niemand gelukkig van.

Schreeuwen: de rand van het ravijn

Het wordt nog erger als het gevoel van onmacht dat veel ouders hebben, gecombineerd wordt met stress. Vergelijk het met lopen langs een afgrond: als iemand je een klein duwtje geeft terwijl je vlak langs het ravijn loopt, dan zul je daar heftig op reageren. Aan de andere kant: wanneer je dat duwtje krijgt als er nog tien meter zit tussen jou en het ravijn, dan zal je reactie een stuk milder zijn.

Schreeuwen tegen je kind: stress maakt het erger

Zo is het ook met stress. Als je er last van hebt, is iets kleins al genoeg om de vlam in de pan te doen slaan. Ben je ontspannen, dan kun je veel meer hebben. Je zult dan ook minder snel je kind afsnauwen als er iets niet gaat zoals je wilt.

Hoewel schreeuwen tegen je kind misschien lijkt als iets wat je overkomt, is het volgens de opvoedingsdeskundige uiteindelijk toch een keuze.

Anneke: “Het is heel belangrijk om in te zien dat er iets misgaat. Pas als je dat toegeeft en erover gaat nadenken, kun je stappen zetten om het schreeuwen te stoppen of te verminderen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER