Home Moeder zijn Zomervakantie met kinderen: zo hou je het leuk

Zomervakantie met kinderen: zo hou je het leuk

zomervakantie met kinderenDe zomervakantie is fijn, maar ook lang. Zeker als je thuisblijft met je kids. Zo hou je het leuk voor iedereen.

// ZOMERVAKANTIE MET KINDEREN //

Misschien kijk je ernaar uit: zes weken lang geen gehaast in de ochtend. Toch is het slim om niet alles aan het toeval over te laten. Want hoe fijn het ook is om elke dag tot elf uur in je pyjama te kunnen lopen, op een gegeven moment merk je dat die dagen thuis ook best lang zijn.

Bereid je dus goed voor en vraag je nu alvast af: Welke uitdagingen ga ik de komende weken tegenkomen? Ik doe dat zelf ook altijd en het geeft me een gevoel van rust en houvast. Ik verwacht bijvoorbeeld deze uitdagingen:

We hebben overdag geen auto. Mijn man moet gewoon werken en hij neemt dan de auto mee. Af en toe kan ik een auto lenen, maar verder probeer ik zoveel mogelijk activiteiten op loop- of fietsafstand van ons huis te bedenken. Ik wacht daarmee liever niet tot het laatste moment en verzamel daarom nu alvast allerlei ideetjes.

Alle kindvriendelijke activiteiten die ik op Facebook tegenkom, bewaar ik. Ook als ik nu nog geen idee heb of we er echt heen zullen gaan. Zo maak ik mijn eigen kindvriendelijke uitgaansagenda.

Verder leg ik stiekem een voorraadje (buiten)speelgoed aan. Zo kan ik af en toe wat nieuws uit de kast trekken. Dat is altijd fijn om achter de hand te hebben als ik niks op de agenda heb staan.

zomervakantie met kinderenIk wil niet elke dag vroeg opstaan. Prima dat mijn dochters elke ochtend voor dag en dauw naast hun bed staan, maar ik voel daar weinig voor. In elk geval niet de hele zomervakantie lang.

Als ik wat langer in bed wil blijven, zorg ik er dus voor dat er ’s ochtends al wat te eten voor de meiden klaarstaat in de koelkast of op de eettafel. Vooral voor de jongste (5) is dat handig; zij staat anders binnen de kortste keren naast ons bed om te vertellen dat ze honger heeft.

Ik wil ook nog kunnen werken. Als zelfstandig ondernemer moet ik er zelf voor zorgen dat ik mijn werk doe. Als de kinderen niet naar school gaan, is het dus extra belangrijk dat ik mijn planning in de gaten houd. Ook probeer mijn takenlijstje tijdens de schoolvakantie te beperken. Is er iets dat absoluut niet kan wachten? Dan moet ik dus op tijd oppas regelen.

Zomervakantie met kinderen: geef ‘m een doel

Het is ook slim om je zomer een doel te geven. Wil je dochter veters leren strikken? Spreek af om elke dag even te oefenen. Doel gehaald? Dan deel je natuurlijk een veterstrikdiploma uit. Andere doelen kunnen zijn: een slaapkamer reorganiseren, leren fietsen zonder zijwieltjes, een nieuw vriendje maken of zelf iets leren koken. Aan het begin van de vakantie kun je samen met je kinderen een bucketlist of doelen-bord maken en dat in de gang ophangen.

Het maakt eigenlijk niet zo veel uit welk doel je kiest, als het maar iets is waar jij en je kind enthousiast van worden. Een vakantie-doel geeft je iets om aan te werken en mee bezig te zijn. Voor je kind is het leuk om er na de zomer over te kunnen vertellen op school.

Regel eerst wat leuks voor jezelf

Een ander doel dat je absoluut voor ogen moet houden in de zomer is het vervullen van JOU vakantiewensen. Hoe wil jij je tijd doorbrengen? Misschien heb je behoefte aan een etentje met vriendinnen, een leuke workshop of kun je wel een sauna-dagje gebruiken. Regel die dingen meteen!

Misschien zie je allerlei beren op de weg; je moet ook werken, het kost geld en wie blijft er in de tussentijd bij de kids? Laat je niet uit het veld slaan door zulke argumenten; bekijk wat je kunt doen om de praktische bezwaren op te lossen. Regel een oppas of een speelmiddag bij een vriendje. Of misschien kan je wederhelft een dag (extra) vrij nemen.

Je bent het waard. Bovendien zorgt het ervoor dat je tijdens die zomervakantie met kinderen iets leuks hebt om naar uit te kijken. Dat geeft je bij voorbaat al een fijn gevoel over de weken die voor je liggen.

Hou je energie in de gaten

Zorg er ook voor dat je genoeg slaap krijgt. Het is verleidelijk om elke avond tot laat met een flesje wijn in de tuin te gaan zitten, maar echt fit word je er niet van. En energie is juist precies wat je nodig hebt wanneer je de zomervakantie met kinderen doorbrengt.

Verzamel events

Zelf vind ik het verder altijd prettig om een soort plan te hebben. Geen vastomlijnd schema, maar meer een soort keuzemenu. Ik maak vaak een lijstje met dingen die ik in de vakantie kan gaan doen met mijn kinderen. Dat kunnen activiteiten in huis zijn (zoals iets knutselen, met water spelen op het balkon of een fort bouwen met stoelen en dekens) of buitenshuis. Ik begin ook al weken van tevoren met zoeken en opslaan van Facebook-events. Het geeft me een gevoel van houvast als ik wat ideeën achter de hand heb. Bovendien kun je eventueel alvast wat voorbereiden.

Je geheime wapen

Tot slot zorg ik ervoor dat ik tijdens een zomervakantie met kinderen altijd wat geheime wapens op voorraad heb. Een kleurboekje, stickers, een gek poppetje, een opblaasbal… Het maakt niet uit. Het is voor iedereen fijn als je op een moeilijk moment ineens iets leuks uit de kast kunt trekken.

Heb je een keer geen idee wat je moet doen? Prima. Het is niet erg voor kinderen om zich af en toe te vervelen. Word het je even teveel? Wacht niet tot je gillend tegen het plafond springt, maar ga naar buiten. Het maakt niet uit waarheen; van een beetje frisse lucht wordt iedereen een leuker mens.

Zomervakantie met kinderen: ideeën voor op je lijstje

  • Zoek op Facebook naar kinderactiviteiten in de zomer
  • Verven in het gras de tuin (weer eens wat anders en geen verf op de eettafel)
  • Organiseer een ‘feestje’ (je hoeft niemand uit te nodigen; voor kleuters zijn feesthoedjes, muziek, mooie bekers en bordjes en lekkere hapjes al leuk genoeg)
  • Nodig iemand uit. Gezellig voor jou en ook leuk voor de kids
  • Hou een waterballonnen gevecht in de tuin
  • Bouw een parcours van kussens en matrassen in de woonkamer
  • Koop bij de Action wat buitenspeelgoed en haal het op een onverwacht moment tevoorschijn (Tadaaa! Punt voor mama.)

Hoe dan ook: denk aan jezelf, juist in de zomervakantie. Wees niet te kritisch. Ontspan af en toe ’s een beetje. Als jij blij en uitgerust bent, is het allemaal een stuk eenvoudiger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER